Return to site
Return to site

 

 

 

 

 

 

 

Column ‘het fietsenvraagstuk’

Iedereen is wel eens ingehaald door een oude man of vrouw op een elektrische fiets. Een fitte zestiger of zeventiger die in beweging wil blijven, de Hollandse traditie van het fietsen in ere wil houden maar tegelijkertijd zijn of haar gewrichten een beetje wil ontzien, kan de binnengekomen AOW verstandig investeren in een elektrische fiets. De maatschappelijke verandering die deze storm van gezwinde bejaarden in gang heeft gebracht, heeft men lijdzaam ondergaan en inmiddels kijkt niemand meer raar op van een inhaalactie van een grijsaard op een tweewieler.

De elektrische fiets was niet alleen voor de ouderen een uitkomst, ook maaltijdbezorgers kunnen er goed mee uit de voeten. “Zet een jonge student op een e-bike en hij gaat als de bliksem” moeten ze bij Thuisbezorgd of Fooddrop gedacht hebben. En gelijk hadden ze. Fietsstad Groningen – de verkeerssituatie in 050 leent zich nu eenmaal niet goed voor maaltijdbezorging per auto – kent tegenwoordig een wildgroei aan rappe maaltijdbezorgers die de stad door schieten om haar inwoners van pizza te voorzien. Ook in andere steden gaat het zo en dit levert ernstige problemen op voor de verkeersveiligheid: in 2017 kwam een 15-jarige maaltijdbezorger in Utrecht om het leven na een aanrijding. Het jaar erop werden volgens RTL Nieuws meer dan honderd verkeersongevallen met maaltijdbezorgers gemeld, waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg.

Elektrische fietsen kunnen inmiddels gemakkelijk snelheden van 45 kilometer per uur bereiken. Handig als je dagelijks voor je werk van Assen naar Groningen fietst of wil aanhaken bij een bergetappe in de Tour maar in de drukke binnensteden levensgevaarlijk.

De grote vraag is nu: wat doen we met dit probleem? Nog meer auto’s uit de (binnen)stad weren zodat de kans op aanrijdingen kleiner wordt? Elektrische fietsen helemaal verbieden? Speciale fietspaden voor elektrische fietsen? Een maximumsnelheid?

Eén voorstel is in ieder geval al gedaan: in juni dit jaar overhandigde het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een rapport aan de Tweede Kamer met daarin een advies voor een helmplicht voor elektrische fietsers en kinderen. Jaarlijks zou dit zo’n 45 verkeersdoden schelen. Als je het mij vraagt is dat geen oplossing, met een helm op kan een elektrische fiets je immers nog altijd gevaarlijk de pas afsnijden in de Brugstraat. Zou een speciaal rijbewijs dan misschien de uitkomst zijn? Imke zocht uit hoe de Groningers daar tegenaan kijken!

Tekst: Warner van der Louw

Previous
Spreek jij iemand aan op ongewenst gedrag?
Next
                   
 Return to site
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK