Column ‘zomer- en wintertijd’
Aankomende nacht gaat om 03.00u de klok weer een uur achteruit en gaat dus de wintertijd in. Chill, want dan kun je een uurtje langer slapen, of van de tijd gebruik maken een uurtje later naar bed te gaan. Maar, gingen we hier niet mee stoppen?
De geschiedenis
In 2018 was de discussie rondom zomer- en wintertijd in het nieuws omdat de Europese Commissie af wilde van het halfjaarlijks verzetten van de klok. Nederland (en andere landen) moesten een keuze gaan maken: altijd wintertijd of altijd zomertijd, al liet de EU ook de optie open geen veranderingen door te voeren en de huidige situatie te laten zoals hij is. Voordat we daarover gaan praten een kleine duik in de geschiedenis. Nederland voerde de zomertijd in 1977 in. Andere landen in Europa deden toen al aan zomertijd en Nederland wilde om praktische redenen aanhaken. Overigens duurde de zomertijd toen nog van de eerste zondag van april tot de eerste zondag voor 2 oktober. Sinds 1981 is de zomertijd Europees geregeld.
Het verschil
Zomertijd is dus een aanpassing aan de ‘gewone’ tijd, die wij kennen als de wintertijd. De tijd gaat dan een uur vooruit waardoor het ’s avonds een uurtje langer licht blijft. Hierdoor kun je ook je verlichting een uurtje later ontsteken, wat dan weer energie bespaart. Zondag met Lubach maakte in 2018 – toen de discussie speelde – een item waarin hij dit uitlegt en dat zeker het bekijken waard is. De strekking van Lubachs item was (spoiler alert) dat een groot deel van de Nederlanders voor een permanente zomertijd is, hoewel een permanente wintertijd veel beter zou zijn gezien onze geografische ligging.
De knoop doorhakken
Hoe is dit afgelopen? Gaan we vannacht voor het laatst onze klok verzetten? Nee, dat in ieder geval niet. In 2019 werd er in het Europees parlement gestemd over de kwestie en de uitslag was daarbij dat we in inderdaad gaan stoppen met het verzetten van de klok. Als het aan Brussel ligt, verzetten de Europeanen in 2021 voor het laatst hun klok. Maar, de lidstaten mogen zelf bepalen voor welke tijd zij kiezen. In theorie kan het zo zijn dat wij in oktober 2021 teruggaan naar de wintertijd en die tijd voor altijd zo laten, terwijl de Duitsers dan in de zomertijd blijven. In praktijk zal dit waarschijnlijk niet zo snel gebeuren, Rutte heeft namelijk al meermaals laten weten dit als een doemscenario te zien.
Maar wat kiezen we dan in 2021, zomertijd of wintertijd? Daarover is nog geen consensus bereikt. En dat hoeft ook niet. Omdat veel lidstaten – waaronder Nederland – zo bang zijn een knoop door te hakken, heeft het Europees parlement een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat er een wirwar aan verschillende tijden ontstaat. Nu onze grote vriend Corona de laatste maanden nogal wat aandacht opeist, kon die uitstelclausule wel eens heel erg goed van pas komen.
Conclusie
Komende nacht gaat de wintertijd in en straks in maart ook weer de zomertijd. En waarschijnlijk blijft dat ook nog wel even zo, ook na 2021. De discussie is door de ‘uitstelclausule’ op de lange baan geschoven en zolang de lidstaten van de EU het niet eens worden, verandert er niets.
Discussie
Wat zie jij het liefst: permanent zomertijd of permanent wintertijd? Laat het weten in de reacties!
BRONNEN: Rijksoverheid.nl; VPRO Zondag met Lubach; RTL Nieuws
Tekst: Warner van der Louw